mandag 19. mars 2012

Venner har det også vondt

Etter at jeg ble syk, har jeg fått høre av venner mange ganger at de ikke vil plage meg med sine problemer. De forklarer dette med at jeg har evig nok med meg og mitt, og vil ikke at jeg skal bekymre meg mer enn nødvendig, og at de problemene de har er så mye mindre enn mine plager og problemer. Jeg forstår den argumentasjonen, men jeg blir likevel litt lei meg. For som jeg prøver å si til dem, så kan man ikke si at det ene problemet er større enn det andre. Et problem eller en plage er stor for den som føler det på kroppen. Når mine venner plages, vil jeg jo gjerne være der for dem. Jeg vil ikke utelukkes fra det som er vondt i mine venners liv, bare fordi jeg har MS. Jeg skal ikke skånes bare fordi jeg har en bedriten sykdom. Da vil jeg jo bare kjenne vennene halvveis, og bare kjenne den gode positive siden av mennesket. Jeg mener at mennesker som har opplevd smerte i livet, enten det er fysisk eller psykisk, blir mer interessante mennesker. Og det er jo det som gjør deg til det mennesket du er.

Dette prøver jeg å si til mine venner. Og det gjør jeg fordi jeg mener det. Jeg blir faktisk glad, misforstå meg rett, når mine venner kommer til meg med sine plager. Det gir meg mening å kunne hjelpe, være en skulder å gråte på, hjelpe de med å finne løsninger på problemene. Da føler jeg at vennene stoler på meg og at jeg er en ekte venn.

Men jeg vet at jeg må bli bedre på å snu speilet mot meg selv.... Jeg vet at jeg er altfor dårlig til å strekke ute en hånd og be om hjelp. Jeg har vel faktisk sjelden gjort det. Det er ikke fordi jeg ikke har venner jeg stoler på, men det er fordi jeg er et stabeist som alltid har klart meg selv. Jeg er en tøffing, som ikke skal be om hjelp. Inni meg ser jeg på det som et nederlag å ikke kunne takle mine egne problemer. Men det gjelder kun meg selv. Jeg har taklet så mange tøffe ting i livet, som ligger som en tung ryggsekk på ryggen. Jeg har alltid vært vant til å bære sekken selv, selv om ryggen kan verke til tider. Men jeg innser at dersom jeg vil at mine venner skal komme til meg og dele det vonde, må også jeg gjøre det samme.

Jeg forstår mine venner hvis de ikke ønsker å dele sine problemer fordi de vil takle de selv. Men kjære gode venn; hvis du vil at jeg skal hjelpe deg, så kom til meg på tross av at jeg har MS. Ikke la MS-trollet stoppe deg. Dine vonde ting er vondt for deg, og jeg vil gjerne hjelpe deg å bli kvitt dem. Så skal jeg prøve så godt jeg kan å bli bedre på å dele mine ting med deg. Jeg lover.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar